Vuxenutbildning för att bli snickare 

Snickaryrket innefattas i huvudsak av två kategorier i form av byggnadssnickeri samt finsnickeri. Byggnadssnickare jobbar till största del med husbyggen där exempelvis takbyggen och andra grövre snickerier utförs. En finsnickare däremot inriktar sig mer mot möbelsnickeri samt inredningssnickeri. Att arbeta som en snickare medför mångsidighet i form av fysiskt arbete, händighet, kreativitet samt variation. Egenskaper som kan vara värdefulla att ha som snickare är ett öga för detaljer. 

Utbilda dig till snickare som vuxen 

Är du intresserad av att utbilda dig till en snickare i vuxen ålder? Då finns möjligheten till det genom  en vuxenutbildning. Utbildningens är bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning för husbyggen. Efter avslutad utbildning kommer du få gå som lärling i två år och därefter göra yrkesprovet. Får du godkänt på yrkesprovet så kommer du få ett yrkesbevis på att du är snickare. Det finns även företagsförlagda utbildningar som kan ansökas i vuxen ålder för att bli snickare. Genom en företagsförlagdutbildning blir du anställd som lärling och läser teorin på distans och har efter avslutad utbildning goda möjligheter till fortsättning på företaget. Utöver dessa utbildningsalternativ finns det även utbildningar hos privata aktörer. I slutändan är valet av vilken utbildning du ska välja oftast baserad på vad som passar dig bäst. 

Inom vilka områden arbetar en snickare? 

Snickaryrket är ett brett yrke med flertalet valmöjligheter och därav finns det många områden att inrikta sig inom. Valet av inriktning, t ex göteborg har rörmokare – kan vara något som du är extra intresserad av. Vill du exempelvis jobba med tillverkning av dekoration av träytor eller möbler kan finsnickeri vara inriktningen att satsa på. Eller gillar du arbeta med maskiner som tillverkar större inredningar som trappor, fönster, dörrar och köksinredningar? Då är maskinsnickare valet för dig. Är husbyggen och montera inredning nått av intresse då är byggnadssnickare ett hett val att inrikta sig inom. Har du ett extra intresse för båtar då finns även möjligheten till båtbyggeri. Jobbet som båtbyggare innefattas av att du får bygga träbåtar samt inreda dem. 

Utsikterna för framtiden 

Vil du utbilda dig till en snickare så ser framtidsutsikterna goda ut. Faktum är att det är brist på snickare i landet. Därav är efterfrågan väldigt stor och tros vara det flera år framåt. Enligt prognoser så kommer det fortsätta vara brist på snickare till år 2024. Anledningen till detta tros vara att många inom snickarbranschen gått i pension och därav behövs det ny arbetskraft. En annan anledning är att det byggs mer än någonsin i Sverige och därav ökar behovet av fler snickare. Med detta i åtanke så är sannolikheten stor att du får jobb direkt efter en avslutad snickarutbildning. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *