Att tänka på när du bygger en köksö

Ett organiserat och funktionellt kök har ofta en praktisk köksö. Här bör finnas gott om utrymme och ett stort antal lådor för förvaring av köksutrustning. En köksö bör givetvis smälta in med övriga ytor i köket och placeras så smart som möjligt. Man vill gärna inte att den känns i vägen, och inte heller för avlägsen. Även ett litet kök kan faktiskt ha en funktionell köksö. Man bör även fundera på om köksön ska användas som matbord, vilket då ställer andra krav på bordsskivan.

Storleken på en köksö

En köksö kan i princip vara hur stor eller liten som helst, och själva funktionen och storleken på köket är nog det som avgör köksöns yta. En del köksöar är helt och hållet en förlängning av arbetsbänken, medan andra mer fungerar som en förhöjd bardisk eller matsalsbord vid köksrenovering stockholm pris. Man bör dock ha i åtanke, att inte skapa för trånga gångar runt själva ön. Det kommer varken att kännas praktiskt eller se särskilt snyggt ut. Storleken kan även ändras om köksön ska ha en extra diskho, eller till och med spisplattor. Idag finns även smarta spisfläktar som byggs in i arbetsskivan, och suger ned röken, vilket kan passa en köksö bättre.

Gränsen mellan kök och vardagsrum

Man kan använda en köksö för att ge en viss gräns mellan rummen, särskilt om köket har en öppen planlösning ut mot vardagsrummet. Då blir köksön en praktisk avställningsyta och samtidigt rumsavdelare. Då måste man se till att sidorna på köksön fungerar med övriga ytor i huset, och smälter in på ett naturligt sätt. Många använder en köksö för till exempel frukost eller eftermiddagskaffe.

Kreativa former

En köksö behöver inte vara en kvadrat, eller en rektangel. Beroende på hur mycket utrymme man har att leka med, kan man låta fantasin helt gå lös. En cirkelformad köksö kan vara minst lika praktisk och samtidigt ge en helt annan dimension till köket. Även när det kommer till färgen, så kan man istället låta köksön helt och hållet stå ut ifrån det övriga köket. Som vanligt gäller det att skissa sig fram till olika varianter innan man sätter igång och bygger. Det finns flera trevliga ritprogram på nätet där man enkelt för in alla måtten på köket och därefter kan flytta runt sin köksö, för att hitta den bästa placeringen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *