Så underhåller du din båttrailer

Det finns få saker som är så trista som att längta hela vinterhalvåret efter att få ta ut båten på sjön för att sedan upptäcka att båttrailern har blivit för sliten för att använda på ett säkert sätt. Det är inte bara din båt som behöver lite kärlek för att hålla sig i fint skick. Din båttrailer från https://propellerteknik.se/ behöver även den regelbundet underhåll för att hålla sig i fint skick och fungera bra. Den kanske viktigaste delen av underhållet är att regelbundet rengöra trailern efter användning. Detta är särskilt viktigt om trailern kommer i kontakt med saltvatten. Nedan följer en checklista på viktiga saker du bör göra för att underhålla din båttrailer.

  1. Genomför en generell kontroll

Innan du använder din båttrailer är det bra att göra en snabbkoll och en generell kontroll över alla viktiga delar av trailern och skaffa beläggningssystem propspeed. Följande kontroll är bra att göra innan varje avresa för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Genom att regelbundet genomföra dessa kontroller blir resorna avsevärt mycket säkrare. Kontrollera följande:

  • Smörjning
  • Koppling
  • Säkerhetskedjor
  • Bladfjädrar
  • Sprickor och rost som uppkommit
  1. Kontrollera att däcken är pumpade

Eftersom båttrailers utsätts för mycket vikt vid användning är det otroligt viktigt att däcken är ordentligt pumpade. Om ett däck är utblåst kan det vara ett tecken på slitage eller i värsta fall punka. Din båttrailer blir dessutom mycket mer tungkörd om däcken inte är ordentligt pumpade, för att inte tala om hur mycket mer drivmedel den kommer dra. Kontrollera lufttrycket regelbundet och se till att däcken snurrar fint och sitter fast ordentligt.

  1. Kontrollera hjullager

Något som många båttrailerägare inte är medvetna om är att de flesta båttrailers hjullager ska fyllas på med fett årligen. Det är viktigt att däcken rullar fint och att det finns tillräckligt mycket fett i hjulen för att lagren ska hålla sig funktionella.

  1. Kontrollera lampor

Lamporna är en viktig del av säkerheten för en båttrailer. Att ha fungerande blinkers, bakljus och stoppljus är livsnödvändigt för att du ska kunna föra fram båttrailern på ett säkert sätt. Om du har en extra stor båttrailer kan du även behöva ytterligare lampor för att synas ordentligt i trafiken. Säkerställ därför att alla lampor och reflexer på din båttrailer fungerar ordentligt varje gång innan avfärd. På så sätt kan du ta ditt ansvar för att din båttrailer framförs säkert i trafiken.

  1. Kontrollera att allt är korrekt anslutet

Se alltid till att allt är korrekt anslutet innan du kör iväg med din båttrailer. Det handlar helt enkelt om att säkerställa att allt på din båttrailer är säkrat ordentligt innan du ger dig ut i trafiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *