6 tips inför köksrenoveringen

Ska du renovera köket? Ju bättre förarbete som du gör, desto nöjdare kommer du att bli. Här kommer sex tips inför köksrenoveringen.

1# Planera grundligt

Det finns så många spännande idéer att använda när du ska renovera köket: köksöar, inbyggda kaffemaskiner, panoramafönster och marmorskivor. Men alla idéer fungerar inte tillsammans eller i just ditt kök. Ta inspiration från så många ställen som möjligt, men våga släppa idéer som faktiskt inte håller i längden, kostar för mycket eller som är opraktiska. Rita upp köket i ett datorprogram eller på papper. För att försäkra dig om att det verkligen är ett kök som är bra att arbeta i, så bör du också “mäta upp” i riktig skala. Be också din snickare eller annan renoveringsvan person att titta och kommentera. Ibland kan vi stirra oss blinda på en detalj, och sedan missa något riktigt väsentligt.

2# Kökets triangel

Det viktigaste i ditt kök är egentligen två saker: att du enkelt kan laga mat och att det är en trevlig plats att äta på. Fokusera på just de två punkterna först och främst. För att det ska vara en bra arbetsplats måste kökets triangel fungera, det vill säga du måste ledigt kunna röra dig mellan spisen, kyl och frys samt diskhon. Se till att inte köksön eller delar av matmöblerna står i vägen.

3# Belysning

Ett kök bör ha mycket belysning, gärna med många små lampor (helst lågenergilampor). Mindre lampor med dimer över arbetsbänken ger bra arbetsbelysning, likväl som det gör köket mysigt. Ett tips är att också ha lampor i djupa lådor i underskåpen. Då hittar du lättare bland dina saker. Istället för att ha en taklampa kan du också ha en skena med spotlights som lyser upp en vägg. Om du har ett mindre kök kan du satsa på en stor lampa över köksbordet. Små lampor i små rum ger ofta dockskåpskänsla.

4# Uttag

Kan man ha för många eluttag? Svaret är nog nej. När du ändå renoverar så bör du be elektrikern att sätta eluttag vid arbetsbänken, vid köksbordet och avställningsbordet där mobilen ändå kommer att ligga. Det går alltid att köpa förlängningssladd, men det är så tråkigt med lösa sladdar, förutom att det ofta också blir mer svårstädat.

5# Ergonomiskt kök

Tänk också på att skapa ett ergonomiskt kök. Vem har sagt att diskmaskinen måste stå på golvet? Om du har en stor diskmaskin kan du med fördel låta den vara 50 centimeter ovanför golvet. Undertill har du ett bra förvaringsutrymme. Tänk också på att placera ugnar, mikron och andra attiraljer på bra arbetsnivå. Om du har en köksö bör du också försäkra dig om att det finns nog med utrymme kring ön, det kan du få hjälp av med en elfirma i nacka. Kan man köra en rullstol kring köksön? Om en person står och arbetar, är det då lätt för en andra person att gå förbi?

6# Fönster

Om du ändå håller på att bygga om i köket bör du också tänka över dina fönster. Om du har en vacker utsikt kan det vara klokt att sätta in fler eller bredare fönster. Mycket ljusinsläpp skapar ett levande och ljust kök och höjder värdet på bostaden den dag som du ska sälja. Om du har gamla fönster bör du passa på att byta ut dem och på så vis minska energikostnaderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *