Tandblekning hemma

För att få dina tänder några nyanser ljusare så finns det ett flertal olika sorts metoder men det alla har gemensamt är att man använder någon typ av blekmedel. Om behandlingen utförs av en tandläkare eller på en klinik som utför tandblekning så kan blekmedlet kombineras med laser eller en ljusbehandling och du behöver då vara över 18 år.

Förbered dig innan

Innan du överväger att bleka dina tänder så är det bra att först se till att ha en bra rutin när det kommer till tandvård, att du borstar dina tänder dagligen, använder tandtråd och gärna munskölj. Boka en tid på din tandläkarmottagning och låt en tandläkare eller tandhygienist gå igenom dina tänder så att det inte finns några hål eller tandsten. Även om du har bestämt dig för att bleka tänderna hemma så kan du be din tandläkare om råd och vad som är viktigt att tänka på innan du bleker dina tänder.

Välj rätt tandblekning

Om du vill åtgärda dina missfärgade tänder själv på hemmaplan så finns det flera olika sorters metoder och blekningar att välja bland. Tandblekningsprodukter finns att köpa både i fysiska butiker men också online på nätet hos men inte hos ad-medical.se, där finns dock desinfektionsutrustning. Gör en research och läs igenom kundrecensionerna på de produkter som är mest intressanta för att på så sätt få en bättre bild av vilken blekning som är mest värd att köpa hem. Läs också på innehållsförteckningen. Innehåller en tandblekning ämnena natriumklorit, natriumperborat eller någon av de surare lösningarna som exempelvis citronsyra så bör du vara försiktig eftersom det är ämnen som kan ge större risk för ilningar.

Det finns många olika sorters alternativ när det kommer till hur man bleker tänder. Det finns geler som används tillsammans med skenor som fästs på tänderna som man sedan låter verka, remsor, tandkräm och hemmablekningskit. Läs noga på instruktionerna som medföljer.  Ibland kan det krävas att blekningen används vid upprepade tillfällen för att få det resultat du vill ha och för att sedan upprätthålla effekten.

Hemmakurer

Om du inte känner dig riktigt manad för att använda en tandblekning hos en tandläkare eller av en sådan som du kan köpa hem så finns det naturliga sätt att bleka tänder av saker som redan finns hemma. De är garanterat mindre kostsamma, men kanske inte alltid lika effektiva. Men det kan ändå vara värt att testa. Här följer några kurer:

  • Bakpulver eller bikarbonat

Blanda cirka en tesked bakpulver  eller bikarbonat med två teskedar vatten. Borsta tänderna med blandningen i några minuter och skölj sedan med vatten.

  • Kokosolja

Ta cirka en tesked kokosolja i munnen och låt det sköljas runt i 10-15 minuter som när du använder dig av munskölj och spotta sedan ut det. Andra oljor som går att använda är sesamolja eller olivolja.