Otroliga fakta om rörmokeri

Faktum är att rörmokare har behövts i nära 200 år. Toaletter och VVS-system som vi känner igen har funnits ända sedan de installerades i Tremont Hotel i Boston 1829. Det blev den första byggnaden i världen med fungerande VVS inomhus. Läs vidare för att veta mer om rörmokeri och vilka otroliga fakta som finns om det.

Den rika historien om rörmokeri

Även om den typ av VVS-system vi är vana vid funnits i knappt 200 år så har arkeologer upptäckt rörledningar vid pyramider i Egypten, vilka dateras till 2500-talet före vanlig tidräkning. Ännu en plats där spår av rörledningar upptäckts är vid floden Indus i Pakistan från 3000-talet före vanlig tidräkning. Det dröjde däremot flera tusen år innan den första spoltoaletten uppfanns 1596 av John Harrington. Nästan 400 år senare uppfann Al Moen en vattenkran med ett handtag som styr varmt och kallt vatten genom att bara svänga.

Härnäst presenteras ytterligare 10 otroliga fakta om rörmokeri och VVS, läs vidare!

10 fakta om rörmokeri och VVS

  1. Läckande kranar. En läckande kran som droppar två gånger i minuten slösar bort en hel liter under en vecka. Om en kran läcker en droppe per sekund blir det 3000 liter per år.
  2. Super Mario är rörmokare. De italienska karaktärerna Mario och Luigi från tv-spelen Super Mario Brothers är rörmokare stockholm. Dessa är också de kändaste rörmokarna i världen sedan Mario Bros skapades 1985.
  3. Ordet “VVS” är latin. Ordet VVS kommer från det latinska ordet “plumbum” som betyder leda.
  4. Låg spolning sparar tusentals liter vatten. Med en sparsam toalett med låg spolning kan du spara hela 18 000 liter vatten per år.
  5. Första patent till spoltoaletten. Världens första patent på en spoltoalett blev utfärdat 1775 till Alexander Cummings. Dock gjordes uppfinningen nästan 200 år tidigare av John Harrington 1596.
  1. Spolning förbrukar mycket vatten. Faktum är att spolning av toaletten utgör över en tredjedel av hushållens vattenförbrukning.
  2. Einstein ville bli rörmokare. Albert Einstein sa att om han kunde göra om allting i sitt liv skulle han ha blivit rörmokare.
  3. Kungen föll av toaletten. Kung George II av Storbritannien föll av en toalett och dog därefter den 25 oktober 1760.
  4. Lång tid på toaletten. I genomsnitt visar studier att en person tillbringar tre år av sitt liv inne på toaletten.
  5. En rockstjärna var rörmokare. Den berömda rockstjärnan Ozzy Osbourne var lärling som rörmokare innan han steg in i musikbranschen.

Vikten av VVS och rörmokare

Numera är det lätt att ta vatten- och avloppssystem för givet och det är först när det blir stopp i avloppet, eller när rör läcker som vi inser dess betydelse. Av denna anledning är vikten av professionella rörmokare i samhället essentiellt för att hushåll och företag ska fungera smidigt.