Allt om rörmokare

En rörmokare är en fackman som reparerar och installerar VVS-anläggningar i byggnader. VSS står för värmde, ventilation och sanitet. En rörmokare kan även kallas för VVS-montör, som en officiell titel. Det är ett mångsidigt och fysiskt arbete men också belönade då man får möjligheten att hjälpa människor lösa problem som de själva ej kan.

Vad innebär yrket

Som jag nämnde tidigare så är en rörmokare en fackman som reparerar och installerar VVS-anläggningar i byggnader. Men vad ingår i yrket mer specifikt? Om du jobbar som rörmokare kan du få i uppgift att installera VVS-anläggningar i nybyggen. Du måste då följa tekniska beskrivningar för att se till att det blir rätt. Olika typer av installationer samt reparationer kan exempelvis ha att göra med pumpar, varmvattenberedare, toalettstolar, badkar, avlopp och kök. Jobbet som rörmokare innehåller stor variation då du får jobba på flera olika ställen så som hos privatpersoner, industrier, byggen och sjukhus.

Hur man blir rörmokare

Utbildningen för att bli rörmokare i Sverige börjar redan på gymnasiet där du måste gå den treåriga gymnasieutbildningen VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS jor rörmokare Stockholm. Om du inte gick denna utbildningen på gymnasiet kan du gå en utbildning på Komvux där inriktningen är på just VVS. Efter utbildningen så är det dags att hitta ett företag där du kan vara lärling. Tiden som lärling ska pågå i cirka två år tills du sedan får möjligheten att göra ett branschprov. Provet tar cirka 3-5 dagar att göra och när du har klarat av det så blir du en branschcertifierad VVS-montör. Det finns också en annan väg in i yrket som innebär att du blir företagslärling hos ett företag som helt enkelt får lära upp dig från grunden. Detta alternativ tar minst 5 år och är alltså det mest tidsomfattande. Här ingår såklart även branschprovet.

Efterfrågan och lön

Rörmokares utsikter att få jobb inom 5 års framtid anses vara mycket goda. Det är liten konkurrens inom yrket med en stor efterfrågan vilket innebär att lönen för en rörmokare är högre än de flesta andra hantverksarbeten inom byggindustrin.

Faror som rörmokare

Då det kanske inte låter som det mest riskfyllda yrket som finns så är det ändå en del faror som det är bra att vara medveten om. Som rörmokare kan man få skärsår, blåmärken, brännskador och stukningar. Man kan även utsättas för bly och asbest vilket kan leda till skador på nervsystemet samt minskad lungfunktion.

Vad du kanske inte visste om yrket rörmokare

  • Redan på romartiden fanns det avancerade bevattningssystem.
  • Yrkesnamnet rörmokare etablerades cirka 1930.
  • På engelska kallas rörmokare för plumber som har sitt ursprung i det romerska imperiet.