Oväntade bovar med tandblekning

Regelbunden tandborstning, sockerfri kost och att fimpa garanterar till 100 % att du aldrig mer kommer behöva oroa dig för att få gula tänder, eller hur? Fel! Hur bra de här vanorna än är finns det tyvärr en hel del andra fiender mot dina gaddar som du kanske inte är medveten om.

Många människor kämpar hårt för att bibehålla ett pärlvitt leende, men begår omedvetet misstag som i själva verket kan ge det rakt motsatta resultatet. Här kan du läsa om några oväntade sätt som dina tänder kan bli missfärgade på. Som tur är kan du få dem vita igen med tandblekning, men det gäller ju att bevara resultaten så länge som möjligt för ett vackert, pärlvitt leende.

Tandborstning

Ja, du läste rätt! Du kan få gula tänder av att borsta tänderna! Det talas så mycket om vikten av att rengöra tänderna regelbundet att det ibland ger intrycket av att du ska borsta tänderna flera gånger om dagen. Många hinner knappt tugga färdigt förrän de står i badrummet med tandborsten i högsta hugg, och vad de inte är medvetna om är att de i själva verket gör sina tänder en otjänst. Medan det förvisso är optimalt att borsta tänderna två, tre gånger om dagen är det också viktigt att förstå när du ska göra det och hur det bör gå till.

Det som händer när du äter eller dricker är att PH-värdet i din mun kan sjunka avsevärt. Det finns vissa livsmedel som är särskilt sura, till exempel citrusfrukter, sportdrycker eller vitt vin som gör att munnens PH blir så lågt att det börjar mjuka upp dina tänders emalj. Om du då borstar tänderna blir resultatet att du nöter ner emaljen ytterligare, vilket kan leda till frätskador och missfärgningar.

Tandläkare rekommenderar därför att du väntar i uppemot en timme innan du borstar tänderna efter en måltid, eller att du helt enkelt sköljer munnen med vanligt vatten efter att du ätit. Du kan också ta sugtabletter eller tugga tuggummi med xylitol för att återställa balansen så snabbt som möjligt, eller äta något PH-neutraliserande som till exempel ost eller yoghurt. Ju snabbare du får tillbaka ett bra PH-värde, desto fortare kan du göra tandblekning hemma och avbryta förtätningsprocessen.

Välj rätt borste

Ett annat vanligt missförstånd är att använda hårda tandborstar får att skrubba så rent som möjligt. Det här nöter också på emaljen och blir som att använda en metallborste i en ytbehandlad stekpanna. Välj alltid mjuka borstar, eller köp en eltandborste som slutar gå om du trycker för hårt, och borsta noggrant men snällt. Genom att skölja med fluor bygger du upp emaljen och stärker tänderna, och tandtråd eller -stickor får bort matresterna från de mest oåtkomliga delarna.