Elektriker i nya villan

Det finns flera olika sorters elektriker eftersom yrket är så brett i det moderna samhället. Den första slags elektriker de flesta kommer att tänka på är en montör eller en installationselektriker. Det beror på att montören är den elektriker som behövs just i nybyggda hus. Elektrikern installerar alla elledningar i nya villan, monterar belysning ute i trädgården såväl som i alla rum.

Endast behöriga elektriker

Installationselektrikern eller montören som han eller hon också kallas för har behörighet att handskas med alla slags elinstallationer vid husbyggen. Det kan handla om badrumsbelysning, tvättmaskinen och elledningar och armaturer i våtrum och överallt där det är farligt att göra något utan rätt yrkeskunskaper.

En hel del elarbeten kan man som villaägare naturligtvis göra själv. Som till exempel att klä julgranen eller altanen eller balkongen med inbjudande ljusupplevelser. Men dessa installationer kräver inte så mycket säkerhetstänk eftersom allt är isolerat och klart redan. Det är yrkesmän som gjort delar av jobbet klart så att det bara är att hänga upp belysningen och följa de eventuella instruktioner som följer med till exempel julgransbelysningen.

En yrkesman med elektrisk utbildning för elektriker kan givetvis installera dimmers i kök, badrum och i trädgården utan problem. Sådana arbeten kan det vara bäst att inte försöka göra själv utan överlåta det åt en montör. Det är tryggast så.

En elektriker är både teoretisk och praktisk

Enligt Elsäkerhetslagen får inte vem som helst göra elinstallationer.  Det måste således vara en utbildad Elmontör som gör det. Det är inte alla som ens skulle vilja försöka reparera eller installera en starkströmsanläggning. De flesta har nog förstått att om olyckan är framme så kan konsekvenserna bli ödesdigra. Det är livet som står på spel och även husets vara eller inte vara som kan äventyras. Starkström är inte allt leka med och det är därför en montör har dels teoretisk utbildning men också praktisk utbildning som lärling.

I vanliga fall är det så att det är företaget som är auktoriserat. Företaget har ett ett egenkontrollprogram och är registrerat hos Elsäkerhetsverket. Elektrikerna som är anställda hos företaget kan ha var och en olika grader av auktorisation om elinstallationsarbeten. Företaget kan då skicka ut ett par, tre elektriker med olika behörigheter till ett bygge där var och en gör sin del av elinstallationerna på anläggningen.

Att arbeta som elektriker kan numera vara välbetalt. Lönerna varierar dels beroende på var i landet det är och dels vilken typ av behörighet elektrikern har. En vanlig månadslön kan variera med kanske så mycket som tiotusen kronor mellan olika elektriker. Men bland LO – yrken så är elektrikerns yrke bland de högst betalda i landet. Och det kan man ju förstå eftersom arbetet som görs är så viktigt.